Bio

Bio

© Joke Van haver

Mezzo sopraan Patricia PE Janssen startte haar muzikale carrière als 8 jarige in de Stedelijke Academie van Merksem.  Hier nam ze eerst de dwarsfluit onder handen waarvoor ze in 1998 haar diploma behaalde.  Daarnaast experimenteerde ze enkele jaren met de klarinet waarna solozang ten tonele kwam.


Na klassieke zang aan de academie bij Dirk Van Croonenborch en Martine Renson spitste ze zich gedurende een jaar toe op musical bij Pascale De Turck in dé Kunsthumaniora te Antwerpen.  Voor drama kon ze bij Wim Lancrock en Frank Hoelen terecht.


De combinatie zang-theater lag haar wel, maar haar passie bleef de oude muziek. Ze volgde gedurende 3 jaar privélessen bij Stratton Bull (Cappella Pratensis) tot ze naar Cambridge verhuisde. Bij haar terugkeer pikte ze de draad op en volgde ze zangles bij Lieven Termont (Capilla Flamenca) aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven waar ze in 2013 afstudeerde.  Als actief lid van onder andere AOTOS en NATS schoolt ze zich regelmatig bij over nieuwe wetenschappelijke inzichten en allerhande stemtechnieken.


Tijdens haar verblijf in Engeland zong ze bij The Cantus Singers of Cambridge en het kamerkoor Cantores. In 2004 richtte ze er het ensemble Mensurabilis op dat sinds 2009 wordt verdergezet in een Belgische bezetting. Het repertoire bestaat uit muziek uit de Middeleeuwen en Vroeg-Renaissance.


Als zangeres heeft ze aan koorprojecten meegewerkt onder de leiding van o.a. Sigiswald Kuijken, Nicholas Achten, Bart Van Reyn, Etienne Siebens, Michel Tabachnik, Paul Dombrecht, Dirk Snellings, Erik Van Nevel, Hendrik Vanden Abeele, Rebecca Stewart, James MacMillan en Eric Whitacre.

Ze maakte deel uit van volgende (muziek)theaterproducties: Anniek, de computerfreak (ensemble), Als een vlieg in een fles (ensemble), Leonce en Lena (Lena), Les indes Galantes (koor), Believe in yourself (Eliza Doolittle, ensemble), Dido and Aeneas (koor) en De Minneburcht (verteller).

Haar focus ligt nog steeds op oude muziek, waaronder Middeleeuws muziektheater, maar ook hedendaagse klassieke muziek staat op het menu, onder andere als lid van SWARA vocal ensemble.


© Joke Van haver

Van februari 2013 tot juni 2019 gaf ze zangles, piano, begeleidingsklas en turbo notenleer in het AMW Lubbeek. Haar zangklas werd uitgenodigd om mee te werken aan de nieuwe creatie van Vladimir Gorlinsky tijdens het TRANSIT festival in oktober 2013. In 2015 voerden ze hun eigenste musical Any dream will do op en in 2016 werd de wereld van de opera verkend met Ceci n’est pas un opéra, Orpheus with a twist. In 2019 brachten ze een concert met duetten, trio’s en ensemblestukken, waarvoor ze tevens het projectensemble Female Desire vocal ensemble opstartte.


Aangezien het plezier van muziek maken belangrijk is, richtte ze in 2019 -na de ontbinding van het gemeentelijke AMW- Music in-a-company vzw op, een muziekschool waar laagdrempelige, kwalitatieve cursussen worden aangeboden met focus op het plezier van muziek maken en aandacht voor een goede technische basis.


Momenteel specialiseert ze zich nog verder bij Medieval Music Besalu (University of Lleida) waar ze in 2024 haar University Specialist Certificate in Medieval Music Research and Performance behaalde voor de instrumenten zang en middeleeuwse harp.


Daarnaast is ze werkzaam als dirigente. Momenteel heeft ze Sin Serio onder haar hoede. Voordien dirigeerde ze reeds Solidariteitskoor Kontrarie en Amabile Holsbeek.


Ze is actief als adem- en stemtherapeut, en organiseert Singing for Health sessies voor mensen met ademproblemen (langdurige Covid en astma) en voor mensen met Parkinson. Als vocal habilitation professional geeft ze workshops en individuele begeleiding over efficiënt stemgebruik aan oa. mensen met een spreekberoep, theatergezelschappen en dansdocenten en werkt ze met mensen aan het vinden van hun eigen stem.